What A Crock!

4 protes

Does that sounds racist to you? Wait a minute, there's 7 more posters after the jump!

(If you just can't stand cuss words, then perhaps these posters are not for you. And I'm sorry if you're offended.)

This posting comes a little bit late. The posters had been around (at least) since December. But, maybe some of you have never seen it yet. So, here's the rest of the posters from A Bunch of Crock:








A Bunch of Crock is an art exhibit by Safwat Saleem, a Pakistani immigrant living in Arizona, where political statements are analyzed and simplified to convey what politicians & pundits really mean whenever they say something as regards to minorities.

Go over to A Bunch of Crock's website to find out more about the context and story behind each poster. The time spent there is worth it, I promise!

I wish I could come up with something like this. Hmm, maybe it's not too late yet.

---
via FPO

4 comments:

  1. He he. ada berani ke? We're not living in 'free country' as america.

    kita ada adat.

    bak kata panglima.

    'Biar mati anak, Jangan mati adat'

    lihatlah betapa huru hara kita selepas perang dunia kedua.

    Lihat; British telah menghapuskan adat kita.

    Aku tak berapa tahu tentang adat tapi bagi mereka yang mengambil jurusan undang2 pasti tahu pasal ini...

    P/S: Jangan kita terikut budaya mereka....

    ReplyDelete
  2. Err, berkenaan dengan apa ya? Provocative poster ke atau questioning authority? Ke berkenaan bahasa-bahasa carut?

    Saharil dah bertahun dengan seni provokatifnya dan kebanyakannya (secara luaran) tak patuh pada adat pun. LOL

    Bak kata Prof Lim, adat bukan semuanya berisi. = )

    Kalau berkenaan dengan bahasa carut, itu err...hahaha.

    ReplyDelete
  3. He He.

    Berkenaan keseluruhan poster dan penggunaan bahasa yang digunakan. Kena faham sensitiviti rakyat Malaysia terutama masyarakat melayu yang sangat halus budi bahasa mereka. (berbudi ke orang melayu sekarang?-Aku sendiri sedang bermuhasabah)

    Seni Saharil yang provokatif itu sebenarnya masih patuh kepada adat. (Aku kategorikan sebagai seni sastera alaf 21 yang urban-Ha Ha)

    Adat yang aku maksudkan ialah Adat Melayu 600 tahun yang lalu.

    Prof Lim adalah orang sastera. Beliau hanya mengaitkan adat melayu yang ada sekarang ini.

    Dalam mengeluarkan Fatwa, kita kena bermuzakarah. kalau you dengar fatwa itu dari individu, kita masih ada hak untuk tidak mengikutnya. Dalam satu majlis Fatwa ada beberapa orang mufti. Negara Malaysia ada 14 negeri dan setiap negeri ada majlis Fatwa. Setiap Mufti ada kategori masing masing.Untuk Fatwa Kebangsaan ada 14 Mufti.

    Negara kita sebenarnya bebas, tapi masih tertakluk kepada undang- undang.

    Aku cerita pasal Fatwa pasal ia berkaitan dengan adat.

    'Budaya' is Differ with 'Adat'.

    Bahasa Menunjukkan Bangsa

    (Baca:Jangan jadi macam Paskitani itu. dia sebenarnya ada budaya sendiri, kenapa nak ikut budaya Amerika?)

    Sesungguhnya Orang Amerika itu sangat gembira kerana paskitani itu sudah terikut budaya mereka.

    ReplyDelete
  4. Ok, sekarang aku faham maksud kau. Dan aku setuju budaya tak sama dengan adat. Dan adat itu tak sama dengan agama. Hehe.

    Tapi, aku nak beri sedikit penjelasan berkenaan dengan poster ni:

    Poster dalam siri A Bunch of Crock ni kena tengok bersama dengan konteksnya. Aku tak pasti kau ada pergi ke laman yang aku link kat dalam entri ni atau tak. Sebab kat situ ada terangkan secara spesifik setiap poster apa ceritanya.

    Secara keseluruhan, konteksnya begini: Safwat menerangkan secara jujur, apa sebenarnya yang dimaksudkan oleh ahli politik dan pundit bila bercakap berkenaan hal-hal berkaitan minoriti, menggunakan satira dan bahasa kesat.

    Maksudnya, ayat dalam poster tu bukan dari Safwat per se, tapi itu ekstrak jujur untuk capture the essence apa yang keluar dari mulut politician, yang kebanyakannya digunakan dalam kempen politik untuk menjana perasaan takut pada minoriti dan menaikkan kemarahan majoriti.

    Dan ianya berdasarkan pengalaman Safwat secara personal, sebagai pendatang dari Pakistan yang melalui fasa prejudis ketika 9/11 dan semua itu berterusan hingga ke hari ni. Jadi, soal Safwat terpengaruh dengan budaya Amerika tu tak timbul bagi aku.

    Dan bahasa dalam poster ini memang bunyinya melampau tetapi ianya sengaja begitu sebab ianya seolah macam gag-reflex. Maksudnya, seolah macam muntahkan semula apa yang ahli politik cakapkan.

    Tanpa konteks, akan dapat knee-jerk reaction macam yang Saharil cakap dalam blog dia. Memang Saharil tak mencarut tapi ilustrasi dan tulisan dia selalunya provocative, sama macam apa yang Safwat buat.

    Mungkin kerana sesuatu yang punya shock value itu akan lebih melekat dalam minda masyarakat yang singkat attention span nya. Entah, itu kena tanya tuan punya seni sendiri. Haha.

    Sebenarnya, di Malaysia sendiri, banyak isu yang diulang-ulang setiap kali pilihanraya yang digunakan untuk takutkan pengundi. Dan itu maksud aku bila cakap "I wish I could come up with something like this". =D

    Aku setuju dengan apa yang kau cakap. Nak berseni dalam Malaysia kena cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar. Hahaha.

    ReplyDelete